belaging


Wet strafbaarstelling belaging

Op 12 juli 2000 is de strafbaarstelling van belaging in werking getreden. (Wet van 27 juni 2000, Staatsblad 2000, 282). De minister van Justitie had op 4 april 2000 zijn Memorie van Antwoord over dit wetsvoorstel aan de Eerste Kamer gestuurd (Kamerstukken I, 1999/’00, 25768, nr. 67a). Hiermee heeft het wetsvoorstel van Dittrich uit 1998 kracht van wet gekregen. Op 5 mei 1998 hebben de kamerleden Dittrich (D66) Swildens-Rozendaal (PvdA) en O.P.G. Vos (VVD) een voorstel van wet inzake belaging ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken II, 1997/98, 25768). De belangrijkste wijziging betreft het invoeren van een bepaling artikel 301a Sr in titel XX Mishandeling. Uiteindelijk is de strafbaarstelling van Belaging (Stalking) opgenomen in artikel 285b Wetboek van Strafrecht.

De voorgestelde tekst luidt:

“1. Hij, die wederrechtelijk stelselmatig inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie (ƒ25.000,00). 2. Vervolging vindt niet plaats dan op klacht van hem tegen wie het misdrijf is begaan.”
In artikel 67 lid 1, sub b Wetboek van Strafvordering wordt de bepaling 301a Wetboek van Strafrecht genoemd waardoor het de politie is toegestaan om een verdachte van belaging in voorlopige hechtenis te nemen. Zie de rubriek stalking rechtspraak.

Advertenties

Over zedenrecht

www.zedenrecht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op belaging

  1. Met reacties kunt u een bijdrage leveren aan het verbeteren van de website en de berichtgeving. Dit is echter niet de plaats voor het aanbrengen van concrete (zeden)zaken. Voor zedenzaken dient u contact op te nemen met de plaatselijke autoriteiten. Voor rechtshulp in zedenzaken kunt u contact opnemen met een gespecialisseerde juridische raadsman / raadsvrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s