Münchhausen by proxy syndrom


Münchhausen by proxy
Münchhausen by proxy is de term voor een psychiatrisch stoornis bij ouders. Het syndroom is eind jaren zeventig door een Engelse kinderarts ontdekt. Het syndroom von Münchhausen, de term dateert van 1951, is de stoornis waarbij mensen een ziekte voorwenden om aandacht te krijgen. By proxy betekent bij volmacht. Münchhausen by proxy wil zeggen dat ouders een kind ziek maken om zodoende als ouder aandacht te vragen. Dit syndroom is echter nog niet opgenomen in de DSM -IV diagnostic manual. Het is in hoge mate gebaseerd op gevalsbeschrijving. Het onderscheid met kindermishandeling, kindermoord, opzettelijke vergiftiging en ‘doctorshopping’ is moeilijk te maken. Eén van de ziekteverschijnselen kan zijn dat de verdachte veel energie steekt in de vervolging van hulpverleners die het syndroom ter sprake brengen. Er bestaat een website van Mothers Against Munchhausen Allegations (MAMA).

Landelijke commissie Münchhausen by proxy:

Dr. Leo Ligthart, forensisch psycholoog, DPD Breda

R. Vecht, kinder- en jeugdpsychiater

C. Schaap, Officier van Justitie, Parket Zwolle

Van de Keuken, rechercheur

6 overige leden

Publicaties zie
R. Vecht, boek: Utrecht: Bohn Stafleu van Loghum, juni 2000, ISBN 9031334049.
Koopman, H.M., & J. Feenstra, “Bedrog in de geneeskunde met het kind als inzet. Het Münchhausen sydroom by proxy. Een overzicht van de literatuur”, Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 56 1988, p.141.
Ellen de Visser, “Moederschap als maskerade”, de Volkskrant 27 juni 2000.

Rechtspraak

Hof Arnhem 2 december 1999, Münchhausen by proxy-syndroom: De rechter neemt voorwaardelijke opzet aan omdat de moeder haar kind medicijnen heeft toegediend. “Voorwaardelijke opzet” wil zeggen dat de verdachte de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat een gevolg (het ziek worden van het kind) intreedt.

Rechtbank Zwolle 4 december 1998, NJ 1999, 610 Videoband, geen verschoningsrecht: De videoband in een ziekenhuis gemaakt van gedragingen van een moeder en patiëntje valt niet onder het verschoningsrecht van de geheimhouder. De band kan in beslag worden genomen. Het betreft de verdenking Münchhausen by proxy tegen Angelique van E.

De rechtbank Zwolle veroordeelde de moeder tot TBS met dwangverpleging. Het gerechtshof Arnhem sprak de moeder vrij door haar hardnekkige ontkenning. Het hof overweegt: “Nu ouders doorgaans hun kinderen alle goeds toewensen, mag niet te makkelijk worden aangenomen dat verdachte haar eigen dochtertje welbewust in ernstig gevaar heeft gebracht.”

Over zedenrecht

www.zedenrecht.nl
Dit bericht werd geplaatst in rechtspraak, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie